Snap4Arduino Uygulama 4: Sıralı Led yakma (Polis ışığı)
Giriş
Merhaba,
LED’in bir ışık kaynağı olduğundan ve nasıl çalıştığından önceki yazılarımızda bahsetmiştik. Ayrıca tek bir LED’in devreye nasıl bağlanacağını, Snap4Arduino üzerinden nasıl kontrol edeceğimizi ilk derslerimizden hatırlayacaksınız. Bu uygulamamızda kırmızı ve mavi LED’leri aynı breadboard üzerine bağlayarak polis araçlarında olduğu gibi ard arda yanmalarını sağlayacağız.
Hadi başlayalım, nasıl yapacağımızı aşağıda sizlere anlatacağım.
Ne yapacağız ?
- Arduino Uno ile Bread board üzerine kırmızı ve mavi LED’imiz ve dirençlerden oluşan bir devre kuracağız.
- Snap4Arduinoyu çalıştırarak türkçe blokları çağıracağız.
- Kullanacağımız blokları tanıyacağız.
- LED’lerin sıralı yanması için gerekli olan algoritmayı kuracağız.
- Ledlerin nasıl yandığını gözlemleyeceğiz.
Gerekli malzemeler:
- 1 Adet Arduino Uno
- 1 Adet Breadboard
- 1 Adet Kırmızı LED
- 1 Adet Mavi LED
- 2 Adet 220 Ω direnç
- 4 Adet iki ucu erkek jumper kablo
Gerekli Araçlar ;
Şimdi Devremizin kurulumuna geçebiliriz.
Arduino Uno ve Breadboard devresinin kurulması
İlk olarak D13 numaralı pinin yanında bulunan GND (toprak) pinini ortak kullanmak üzere mavi şeridin bulunduğu pinlere bağlıyoruz. Daha sonra çalışmamızda topraklama yapmamız gerektiğinde tüm toprakları aynı pine paralel olarak bağlayacağız.
Sıra LED’lerimizi bağlamaya geldi.
Öncelikle Kırmızı Ledimizi D9 numaralı pine bağlıyoruz.
Şimde de mavi LED’imizi D11 numaralı pine bağlıyoruz.
LED leri bağlarken dikkat etmemiz gereken en önemli nokta uzun bacaklarının pinlerden çıkan soketlere bağlanmasıdır.
LED lerin (-) bacaklarını GND ile birleştirmek için 220 ohm değerinde 2 adet direnci resimde olduğu gibi bağlıyoruz.
Artık devremiz hazır ve kodlamaya geçebiliriz.
Snap4Arduino programını çalıştırıyoruz :Masaüstü veya hızlı başlat kısmından Snap4Arduino () programını seçerek çalıştırıyoruz.
3DRoboLab Türkçe Blokları programa yükleyelim.
Bunun için 3DRoboLab_Bloklar isimli dosyamızı programdan çağırmamız gerekmektedir. Öncelikle Dosya () menüsünden İçe Aktar seçeneğini seçiyoruz.
Dosya seçmeye yarayan yeni bir ekran açılacaktır. Bu ekran üzerinde 3DRoboLab_Bloklar_V1.1.1.xml dosyasını seçerek programa gerekli blokları yüklüyoruz. Böylece yanda gördüğünüz gibi Arduino bölümünde yeni bloklar ekrana gelecektir.
Snap4Arduino Üzerinden Arduino ya bağlanalım
Arduino Bloklarında yer alan Connect Arduino tuşuna tıkladığınızda bilgisayarınızın kullanılabilecek seri portları listelenecektir. Arduino’nun bağlı olduğu seri portu seçerek bağlantı işlemini gerçekleştiriyoruz.
Eğer Bağlantı ile ilgili bir sorun yok ise Bu durumda aşağıda gördüğünüz uyarıyı alacaksınız. Tamam Butonuna basarak devam edebilirsiniz.
Programda kullanacağımız blokları tanıyalım.
Şimdi ledi mizi çalıştıracak kodu yazalım.
Öncelikle Kontrol bloğunun altında Tıklanınca bloğunu programlama alanına sürüklüyoruz.
Programın bir defa değil de sürekli olarak tekrar etmesi için Kontrol bloğunun altında Sürekli bloğunu tıklanınca bloğunun altına ekliyoruz.
Buraya kadar olan kısım Arduino programının çalışmasını belirleyen bloklardan oluşmakta. Bundan sonra Ledlerin yanması için gerekli bloklar eklenecektir.
İlk olarak dikkat etmemiz gereken şey Ledlerimiz sıralı yanacağından dolayı biri açık olduğu süre içinde diğer led kapalı olması gerekir. Ayrıca yanan ledin ışığını görebilmek için de belli bir süre yanan ledi açık tutmamız gerekiyor. Biz kodumuzda 1 sn bekle komutunu kullandık.
Burada bekleme süresini değiştirerek ledlerin yanma sürelerini değiştirebilirsiniz.
Bekleme süresini ekrandan kontrol edebilir miyim ?
Daha önce de söylediğim gibi Snap4Arduino programının en büyük özelliği bilgisayar ile etkileşimli olarak çalışmasıdır. O nedenle bilgisayar üzerinden fare ve tuşları kontrol ederek kolayca arduino kontrol edebilirsiniz.
Bunun için ilk olarak değişken tanımlamalıyız.
Değişkenler bloklarını açıp (Turuncu bloklar) değişken tanımla butonunu tıklıyoruz. Ekrana gelen menüde değişken ismini giriyoruz.
Değiş kenler >> Değişken tanımla>> Değişken ismi
Değişken ismini “Deger” olarak giriyoruz.
Tamam seçeneğini seçtiğinizde değişkeniniz ekranda belirecektir.
Değişkenin değerini sürgülü olarak ayarlayıp fare imleci ile değiştirebilmek için değişkeni sağ tıklıyoruz ve “Sürgü” seçeneğini seçiyoruz. Eğer isterseniz burada değişkenin en küçük ve en büyük değerlerini de tanımlamanız mümkün.
Daha sonra İşlemler menüsünde bölme işlemini alıyoruz ve zaman kısmına koyuyoruz. Zaman değerini en fazla 1 sn en az ise 0.01 sn olacak şekilde ayarlamak istiyor isek, 1 sayısını seçtiğimiz sayıya bölmemiz gerekiyor.
NOT : Eğer firmata dosyanız yüklü ise aşağıdaki linki kullanarak program kodlarını görebilirsiniz. Buradan >>