Yazılar Eğitimler Snap4Arduino Eğitimi

Snap4Arduino Uygulama 3: LED Işık Seviyesi

Giriş

Merhaba,

LED’in bir ışık kaynağı olduğundan ve nasıl çalıştığından önceki yazılarımızda bahsetmiştik. Işık kaynağı olarak düşündüğümüzde LED’in verdiği ışık miktarını ayarlamak istediğimiz durumlarda olabilir. Örneğin az ışıkta çok yanmasını veya fazla ışıkta az yanmasını isteyebilirsiniz. Bu durumda LED’e giden gerilimi değiştirmeniz gerekiyor.

Örneğin 3.6 V gerilim ile çalışan bir lede 2.4 V gerilim uygularsanız parlaklığı azalacak, 1.2V gerilim uygularsanız çok az yanacak 0 V gerilim uygularsanız sönecektir.

Hadi başlayalım, nasıl yapacağımızı aşağıda sizlere anlatacağım.

Ne yapacağız ?

  • Arduino Uno ile Bread board üzerine bir led ve 220 ohm direnç ten oluşan bir devre kuracağız.
  • Snap4Arduinoyu çalıştırarak türkçe blokları çağıracağız.
  • Kullanacağımız blokları tanıyacağız.
  • Ledin parlaklığını değiştiren bir Snap4Arduino programı yazacağız.

Gerekli malzemeler:

  • 1 Adet Arduino Uno
  • 1 Adet Breadboard
  • 1 Adet LED
  • 1 Adet 220 Ω direnç
  • 2 Adet iki ucu erkek jumper kablo

Gerekli Araçlar ; 

  • Snap4Arduino
  • RoboLab_Firmata.ino (Firmata kütüphanesi)
  • 3DRoboLab Türkçe Bloklar

İşlemlere başlamadan önce PWM ile ilgili biraz bilgi vermek istiyorum. 

Arduino üzerinden direkt olarak farklı voltaj vermemiz ne yazık ki mümkün değildir. Ancak bu işlemi yapabileceğimiz PWM (Pulse Width Modulation) olarak isimlendirilen bir yöntem var. Biz buna türkçe olarak  Sinyal Genişlik Modülasyonu diyoruz.

Bu işlem nasıl oluyor ?

Şöyle ki fark edemeyeceğimiz kadar küçük bir zaman aralığında tekrar eden bir kontrol söz konusu. 120 Hz (1/120 sn = 0.0083 saniye) lik bir zaman aralığında 100 parça olduğunu farz edin. Bu 100 parçadan bir kısmında devreye 5V veriyorsunuz, geriye kalan zaman sürede ise 0V veriyorsunuz. Bu sayede gerçekte fark edemediğimiz bir gerilim dalgalanması yaratıyorsunuz. Bu da size Gerilimin 0-5V aralığındaymış gibi davranmasını sağlıyor.

Örneğin;

PWM değeri olarak %50 seçerseniz bu durumda 2.5 V gibi davranacaktır.

PWM değerini %25 seçerseniz bu durumda 1.25 V gibi davranacaktır.

Hadi şimdi devremizi kurarak çalışmaya başlayalım.

Arduino Uno ve Breadboard devresinin kurulması 

 

Resim üzerinde kırmızı ile gösterilen çizgiler gerilim girişini (+5V)  gösterir. Mavi ile gösterilen çizgi ise topraklama yani GND (-)  bağlantısını ifade eder.

Öncelikle ledimizi Brread boardun üzerine yerleştirdikten sonra 220 ohm direncimizi şekilde görüldüğü gibi devreye dahil ediyoruz.

Daha sonra Arduinonun D9 numaralı pininden kırmızı kablomuz ile ledin uzun bacağı arasında bağlantıyı kuruyoruz.

Böylelikle D9 kapısı açıldığında sinyal direncin ucuna kadar gidebiliyor.

Devreyi tamamlamak için Direncin çıkışından Arduinonun GND pinini başka bir kablo ile birleştiriyoruz.

Burada 9 numaralı pini güç çıkışı olarak kullanacağız. 9 numaralı pinden çıkan akım dirençten geçerek Led’in (+) ucuna oradan da Arduino’nun topraklama (GND (-) ) kısmına gelerek devreyi tamamlayacak.

Artık devremiz hazır ve kodlamaya geçebiliriz.

Snap4Arduino programını çalıştırıyoruz :Masaüstü veya hızlı başlat kısmından Snap4Arduino () programını seçerek çalıştırıyoruz.

3DRoboLab Türkçe Blokları programa yükleyelim. 

Bunun için 3DRoboLab_Bloklar isimli dosyamızı programdan çağırmamız gerekmektedir. Öncelikle Dosya () menüsünden İçe Aktar seçeneğini seçiyoruz.

Dosya seçmeye yarayan yeni bir ekran açılacaktır. Bu ekran üzerinde 3DRoboLab_Bloklar.xml dosyasını seçerek programa gerekli blokları yüklüyoruz.  Böylece yanda gördüğünüz gibi Arduino bölümünde yeni bloklar ekrana gelecektir.

 

Snap4Arduino Üzerinden Arduino ya bağlanalım 

Arduino Bloklarında yer alan Connect Arduino tuşuna tıkladığınızda bilgisayarınızın kullanılabilecek seri portları listelenecektir. Arduino’nun bağlı olduğu seri portu seçerek bağlantı işlemini gerçekleştiriyoruz.

Eğer Bağlantı ile ilgili bir sorun yok ise Bu durumda aşağıda gördüğünüz uyarıyı alacaksınız. Tamam Butonuna basarak devam edebilirsiniz.

 

Programda kullanacağımız blokları tanıyalım. 

Şimdi ledi mizi çalıştıracak kodu yazalım.

Öncelikle Kontrol bloğunun altında Tıklanınca bloğunu programlama alanına sürüklüyoruz.

Programın bir defa değil de sürekli olarak tekrar etmesi için Kontrol bloğunun altında Sürekli bloğunu tıklanınca bloğunun altına ekliyoruz.

Buraya kadar olan kısım Arduino programının çalışmasını belirleyen bloklardan oluşmakta. Bundan sonra Ledin yanması için gerekli bloklar eklenecektir.

LED kontrolü için hazırlamış olduğumuz Led pin9 değerini 0 yap yazılı bloğumuzu sürekli bloğunun içerisine yerleştiriyoruz.

Burada 9 sayısı D9 pinini, 0 ise PWM in yüzdelik değerini ifade ediyor.

Böylece Her döngü zamanında 9 numaralı pinin PWM değeri % olarak değişecektir.

Bloğumuzu Led pin9 değerini 25 yap şeklinde değitirdiğinizde lambanın yandığını, %50 olarak ayarladığınızda parlaklığın daha da arttığını göreceksiniz. Siz % değerini her değiştirdiğinizde lambanın parlaklığı kendiliğinden değişecektir.

Sonuçta elde ettiğimiz görüntüyü resimlerden görebilirsiniz.

 

 

 

 

ucdrobolab
administrator