Yazılar Eğitimler Arduino Eğitimi

Arduino Nedir ?

Arduino Nedir ?

Arduino, temel olarak kolay bir şekilde çevresiyle etkileşime girebilen sistemler tasarlayabileceğiniz açık kaynaklı bir geliştirme platformu, bir mikrokontrolör, üzerinde programlanabilir bir çipin olduğu devre kartıdır. Bu çip yardımıyla bir çok şey yapılabilir. Örneğin sensörlerden bilgi toplanabilir, bir başka devreyi açıp kapatabilir, motorları çalıştırıp durdurabilir ya da elektromanyetik sinyaller (SMS, kablosuz bağlantı vb.) gönderip alınabilir.

2005 yılında İtalyan bir üniversite öğrenci grubu tarafından geliştirilen Arduino, İtalyanca  da “güvenilir arkadaş, dost” anlamına gelmektedir. Arduino firması kart tasarımları ve yazılımları dahil sahip oldukları bir çok çalışmayı ücretsiz olarak sitesinde (www.arduino.cc) paylaşmaktadır.

Arduino bilgisayarımızda bulunan işlemciye benzer. Üzerinde elektronik cihazları kontrol etmeye yarayan bir mikrodenetleyici vardır. Bu mikrodenetleyiciler programlanarak istenilen işleri yapması sağlanabilir. Arduino kütüphaneleri ile mikrodenetleyicileri kolaylıkla programlayabilirsiniz. Analog ve dijital girişleri sayesinde analog ve dijital verileri işleyebilirsiniz. Sensörlerden gelen verileri kullanabilir, dış dünyaya çıktılar (ses, ışık, hareket vs…) üretebilirsiniz.

Arduino, java tabanlı Arduino programlama arayüzü yanında sürükle bırak mantığına dayanan görsel programlama dillerinden MBlock ve Snap4Arduino dilleri ile de kolayca programlanabilmektedir.

Nerelerde Kullanılır ?

Arduino temelde kendi başına karar verebilen ve aldığı kararlar sonrasında çevresi ile etkileşimde bulunabilen bir elektronik cihazdır. Çalışma yapısına baktığınızda Dijital ve analog veri giriş çıkışlarını kullanarak cihazınızın dış dünya ile etkileşmesini sağlayabilirsiniz.

Arduino ile Led ve buton uygulamalarından, çizgi izleyen robot, ev otomasyonu3D printer gibi yüzlerce uygulamayı yapmanız mümkündür. Arduino ile yapabileceğiniz projelerin tek sınırı sizin hayal gücünüzdür. Aklınıza gelen hemen her çeşit projeyi Arduino ve eklentilerini kullanarak gerçekleştirebilirsiniz.

Arduino ile yapılmış bazı örnek projeler ;

Çizim Robotu ;  

Sizin yerinize yazı yazmasını veya çizim yapmasını isteyeceğiniz farklı modellerde çizim robotları yapabilirsiniz. Kim bilir belki bilgisayarınızdaki resimlerinizi çizdirdiğiniz bir robot yapma şansı da bulabilirsiniz.Detaylı inceleme için Buradan faydalabanilirsiniz.

 

 

Denge robotu 

İki tekerleğinin üzerinde durması ile ünlü denge robotları son zamanların en eğlenceği oyun araçlarından biridir. Arduino kullanarak yapılan pek çok denge robotu tasarımı mevcuttur. Onlardan bir tanesine buradan ulaşabilirsiniz .

 

 

Robot Örümcek

Örümceklerin nasıl hareket ettiğini biliyorsanız, kendi örümceğinizi yapmak o kadar da zor olmayacaktır. Dünyanın her yerinden pek çok arkadaşımız yanda görmüş olduğunuz örümcekten bir tanesine sahip.

 

 

 

Quadrocopter 

Elbette son zamanların en çok ilgi gören oyuncağı quadrocopterler de arduino ile yapabileceğiniz uygulamalardan biridir. Yapımı epey zahmetli olsa da kullanması oldukça eğlenceli.

 

 

 

Robot Kol 

Tek başınıza satranç oynamaktan sıkıldıysanız karşılıklı satranç oynayabileceğiniz bir robot kol yapabilir, cisimleri taşımak için kullanabilirsiniz. Yanda görmüş olduğunuz robot kolun tamamının 3D printer ile yapıldığını söylesem şaşırmazsınız umarım.

 

 

ucdrobolab
administrator