Yazılar Eğitimler Arduino Eğitimi

Arduino Çeşitleri

Arduino Çeşitleri

Arduino açık mimari bir yapıya sahip olması nedeni ile geliştirici kitlesi çok geniştir. Bu sebeple olsa gerek ilk çıktığı günden bu güne farklı ihtiyaçları karşılamak amaçlı pek çok arduino çeşidi türemiştir. Burada sizlere en çok kullanılan Arduino türlerinden bahsetmeye çalışacağım.

Arduino Uno

Atmega328 mikrodenetleyici içeren arduino kartıdır. Arduinonun en yaygın olarak kullanılan kartı olduğunu söyleyebiliriz. Arduino uno‘nun 14 tane dijital giriş/çıkış pini vardır. Bunlardan 6 tanesi PWM çıkışı olarak kullanılabilir. 6 adet analog girişi, bir adet 16 MHz kristal osilatörü, usb bağlantısı, power jakı, ICSP başlığı ve reset butonu bulunmaktadır. Arduino uno’yu bilgisayara bağlayarak, bir adaptör ile ya da pil ile çalıştırabiliriz.

 

Arduino NANO

ATmega328 mikrodenetleyici (Arduino Nano 3.x ) veya Atmega168 ( Arduino Nano 2.x ) mikrodenetleyici barındıran, küçük , tam ve breadboard dostu bir Arduino kartıdır. Arduino Uno kartından çok farklı olmamasına ramen boyut olarak küçük olması özellikle bilgisayardan bağımsız yapılan uygulamalarda tercih edilme sebebidir. Kart üzerinde 14 Dijital giriş/çıkış pini ve 8 tane analog giriş bulunmaktadır. Dilerseniz 7-12V Vcc girişinden besleyerek kolayca kullanabilirsiniz.

 

 

Arduino Due

Atmel sam3x8e ARM Cortex-M3 işlemciyi üzerinde barındıran arduino kartıdır. 54 tane digital I/O pini, bu pinlerin 12 tanesi PWM çıkışı olarak kullanılabilir ve 12 tane analog giriş pinine sahiptir. 4 adet seri port girişi, 2 digital analog dönüştürücü, güç soketi, reset ve erase tuşu bulunmaktadır. Arduino Due‘yi bilgisayara bağlayarak, bir adaptör ile ya da pil ile çalıştırabiliriz.

Not: çalışma geriliminin 3.3V olduğuna dikkat edelim eğer voltajı 5V verirseniz kartınızı yakarsınız.

 

Arduino Mega 2560

Atmega2560 temelli bir mikrodenetleyici kartdır. 54 adet digital I/O pini bunlardan 15 tanesi PWM çıkışı olarak kullanılabilir, 16 adet analog giriş, 4 adet seri port girişi, 16 Mhz kristal, usb ve güç soketi ve reset tuşu bulunmaktadır. Arduino mega 2560‘ı bilgisayara usb girişi ile bağlayarak, bir adaptör ile ya da pil ile çalıştırabiliriz.

 

Arduino Leonardo

Atmega32u4 temelli bir mikrodenetleyici kartdır. 20 adet digital I/O pini bunlardan 7 tanesi PWM çıkışı olarak kullanılabilir ve 12 tanesi de analog giriş olarak kullanılabilir.  16 Mhz kristal, mikro usb soketi, güç soketi ve reset tuşu bulunmaktadır. Arduino leonardo‘yu bilgisayara usb girişi ile bağlayarak, bir adaptör ile ya da pil ile çalıştırabiliriz.

 

Arduino Esplora

Arduino Leonardo ‘nun üstüne yapılan geliştirmelerle ortaya çıkan Arduino Esplora, çevresel etkileşim birimlerini de üzerinde barındırıyor.

Diğer Arduino‘larda bulunmayan ve ilk defa Esplora’da gördüğümüz TinkerIt giriş çıkış konnektörleri dikkat çekiyor.

Arduino Esplora’da bulunan bazı sensörler ve çevresel birimler aşağıdaki gibi.

 

NOT :

Orjinal arduino ürünleri kolaylıkla bilgisayarınız tarafından tanınır ancak kopya (Clone) arduino ürünlerini kullanıyorsanız sürücüleri kendiniz yüklemelisiniz. Bu konuda yazılarımızı inceleyebilirsiniz. 

Arduino UNO

Arduino Uno günümüzde en çok kullanılan geliştirici kartıdır. Fiyatının uygun olması da tercih sebeplerinden biridir. Arduinoyu kullanmaya başlamadan önce üzerinde yer alan giriş çıkışların ne özellikleri olduğunu öğrenmekte fayda var.

Arduino unoya ilişkin özellikleri aşağıda bulabilirsiniz;

Güç (USB / Güç Kaynağı Bağlantı Noktası)

Tüm Arduino modelleri güç kaynağına ihtiyaç duyar.
Arduino gücünü USB (1) üzerinden veya güç kaynağı bağlantı noktasından (2) sağlar. Eğer uygulamanızın bilgisayardan bağımsız olarak çalışmasını istiyorsanız güç girişine 9V’luk pil bağlayarak çalıştırmanız mümkün.

Pinler (5V, 3.3V, GND, Analog, Digital, PWM, AREF)

Arduino üzerinde bulunan pinleri, jumper kablolar yardımıyla devre tahtasına (breadboarda) bağlarız. Her pinin farklı işlevleri vardır. Pinlerin yanlarında yazan numaralar programlama aşamasında pini kontrol etmek için kullandığımız isimdir.

Numaralandırılmış olan bu pinleri tek tek inceleyelim.

  • GND(3): Ground ‘un kısaltılmış halidir. Toprak bağlantısıdır.
  • 5V(4) & 3.3V (5): Bu pinlerden 5 volt ve 3.3 volt değerinde çıkış gerilimi alabiliriz.
  • Analog(6): Analog giriş pinleridir. Başlarında A harfi (A0, A1 gibi) vardır. Bu pinler sensörler ile iletişim kurmamızı sağlar.
  • Dijital(7): Arduino UNO ‘da 13 adet digital pin vardır. Bu pinleri digital giriş ve çıkış için kullanırız. Led yakma, buton bağlama gibi işlemler buradaki pinlerden yapılır.
  • PWM(8): Bazı dijital pinlerin yanında “~” işareti görürüz bu işaret pin üzerinden 0-255 arasında değer verebileceğimiz PWM (Pulse width modulation) çıkışı yapabildiğimizi söyler.
  • AREF(9): Analog referans pinidir. Arduino regülatörü 1023 adıma sahiptir. Örneğin; 3 voltluk bir gerilim için 3V/1023 = 0.00293V hassasiyetine sahip gerilim adımı elde edebiliriz. Hassas uygulamalarda işimize yarayacak bir pindir.

Reset Butonu (10) : Bu butona bastığımızda Arduino ve yüklediğimiz kodlar yeniden başlar. Çalışma esnasında hata olursa bu buton yardımıyla yeniden başlatabiliriz.

Güç Göstergesi (11) : Arduinomuzun çalışıp çalışmadığını bu led sayesinde anlarız. Güç bağlantısı olduğu halde bu led yanmıyorsa ters giden bir şeyler vardır. Devreyi kontrol etmenizde fayda var.

TX ve RX Ledleri (12) : İşlemciye yazılım yüklerken bu ledlerin yanıp söndüğünü göreceksiniz. Seri iletişimi ifade eder. TX verici RX ise alıcıdır. Aynı harfler 0 ve 1 nolu pinlerde gözünüze çarpacaktır. Bu pinler seri iletişim için kullanılabilir.

İşlemci (13) : ATMEL firmasının ATmega işlemcisini görüyoruz. Yazdığımız programlar bu işlemciye gönderilir.

Regülatör (14) : Devreye zarar verebilecek gerilim değerlerinden korur.

ucdrobolab
administrator